Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet 60 millió eurót mozgósít a válság elhárítása érdekében

Európa
A Budapesten működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) bejelentette, hogy a Covid19-válságra válaszul saját kezdeményezést indít, hogy támogassa a társadalmi és gazdasági élet újraindítását segítő innovatív megoldások kidolgozását.

Az EIT kezdeményezése részét képezi a koronavírus-válság leküzdésére irányuló közös uniós erőfeszítéseknek.

Célja, hogy 60 millió euró összegű kiegészítő finanszírozást mozgósítson az innovátorok számára, így segítve a válsághelyzetben jelentkező, példátlanul komoly kihívások hathatós megoldását. A finanszírozás egyrészt olyan új, rövid távú innovációs projektek elindítását teszi majd lehetővé, amelyek a közvetlen járványkezelést szolgálják, másrészt a kiemelkedően innovatív induló vállalkozásokat, növekvő vállalkozásokat és kis- és középvállalkozásokat támogatja azzal a céllal, hogy segítse válság utáni növekedésüket és ezáltal a gazdasági fellendülést.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos a következőket nyilatkozta a kezdeményezés kapcsán:

„Válságos időkben, mint amilyeneket most élünk, erőforrásainkat célzottan kell bevetnünk, hogy gyors és hathatós eredményeket érjünk el. Gondoskodunk arról, hogy azok, akik a koronavírus-járvány miatt előállt nehézségek elhárítása érdekében a legígéretesebb megoldások kifejlesztésén dolgoznak, nagyobb összegű pénzügyi támogatásban részesüljenek, és gyorsabban jussanak hozzá ezekhez a forrásokhoz.”