MOL Mester-M Díjat kapott tíz pedagógus

Helyi hírek

A MOL Mester-M Díját idén is tíz kiemelkedő munkát végző tanár és utánpótlásedző kapta meg. A díjazottakat a tanítványaik jelölése alapján a MOL Alapítvány kuratóriuma választotta ki. Az erkölcsi elismerés mellett a díj fejenként egymillió forintos juttatással is jár. A koronavírus-járvány miatt a díjátadó ünnepségre nem kerülhetett sor, a MOL Alapítvány virtuális találkozót tartott a díjazottakkal, akik a díjakat postán kapják meg.

A MOL Mester-M Díj azoknak az áldozatkész tanároknak, edzőknek a munkáját ismeri el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén, ezzel egy időben szakmailag, emberileg is tanítványaik példaképei. A pedagógusokat általában saját, korábbi diákjaik és tanítványaik jelölik a díjra, majd a legérdemesebb jelöltek közül a MOL Alapítvány kuratóriuma összesen tíz személyt díjaz. Idén a kuratórium közel 400 jelölt közül választotta ki azt a négy természettudományos oktatót, három művésztanárt, valamint három edzőt, akik megkapták az elismerést.

A Mester-M Díj általában életmű díj, a MOL Alapítvány azonban 2019-ben először  a „Fiatal tanár” díjkategóriát is meghirdette a Mester-M pályázati felhívásában. Ezzel az alapítvány célja az volt, hogy a max. 10-15 éve a pályán lévő pedagógusok munkáját is elismerje, ezzel is bátorítva a fiatal tanárokat arra, hogy megmaradjanak ebben a teljes embert kívánó hivatásban. A kategória idei első díjazottja Dr. Koncz Gábor a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium biológiatanára lett.

„A MOL mindig is megbecsülte a pedagógusokat, ezt fejezi ki a 2007 óta átadott Mester-M díjunk és számos egyéb tehetséggondozó kezdeményezésünk. Bár nekünk is fájdalom, hogy az ünnepélyes díjátadó idén elmaradt, de annál fontosabbnak tartottuk, hogy maga az elismerés semmiképpen ne maradjon el. Ezzel is szeretnénk kifejezni köszönetünket minden tanárnak, edzőnek, pedagógusnak, aki a jövő generációját neveli és – még a jelen vészhelyezetben is – helytáll annak érdekében, hogy a járvány befejezését követően mindenki újult erővel és a lehető legkisebb lemaradással tudja folytatni a munkát”  – mondta Szollár Domokos, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója, a MOL Alapítvány kurátora.

A Mester-M Díj 2019. évi nyertesei természettudományos területen Erdősné dr. Németh Ágnes, informatika- és matematikatanár (Nagykanizsa), Hóbor Sándor, fizikatanár (Eger), Karasz Gyöngyi, kémiatanár (Gödöllő), Dr. Koncz Gábor, biológaitanár (Kisvárda). Művészeti területen a díjat Dr. Csillag Józsefné Demel Eszter, karnagy (Veszprém), Nagy László, rajz és vizuális művészet- és művészettörténet tanár (Szeged), Radics Miroslav Péter, klarinét művész-tanár (Pécs) vehették át. Utánpótlásedzők között Eperjesi László, atlétika edző (Békéscsaba), Gyimes Nikolett, cselgáncs edző (Győr), Török Lóránd, testnevelés tanár (Pannonhalma) lettek a 2019. évi Mester-M díjazottak.

A MOL Alapítvány a 2019. évi jelöltek közül első ízben oklevéllel ismerte el azok pedagógiai munkásságát, akiknek a neve az értékelés során az ún. short listre, a szűkített listára felkerült a későbbi díjazottak nevei mellett. Ők az alábbi természettudományos szaktanárok, művésztanárok és utánpótlás edzők voltak:

Bakk János, fizikatanár (Kecskemét); Beliczay Krisztián, kosárlabda edző (Budapest); Benedek Krisztina Mária, népi ének- és néptánctanár (Gödöllő); Bikfalvy Ádámné, magánénektanár (Budapest); Bodnár Sándor, oboa- és klarinéttanár (Zalaszentgrót); Dávid László, vívó edző (Debrecen); Dlusztus Péter, matematikatanár (Pécs); Dr. Jánossyné Dr. Solt Anna Mária, biológiatanár (Budapest); dr. Siposs András, fizikatanár (Budapest); Fodor Ágnes, úszó edző (Tiszaújváros); Koncz Károly, fizikatanár (Pécs); Linzenbold Gábor, klarinét- és szaxofontanár (Debrecen); Miroslav Bajin, vízilabda edző (Debrecen); Nagy István, kémiatanár (Bonyhád); Nánay Mihály, történelemtanár (Budapest); Pótáné Márton Mária, matematikatanár (Eger); Szokolai Tibor,  fizikatanár (Budapest); Szucsák László, sportlövő edző   (Budapest); Szurmik Zoltán, magyar nyelv, irodalom- és drámatanár (Budapest); Tánczos Krisztina, magyar nyelv, irodalom- és drámatanár (Dunaújváros); Tutrai Tamás, gyorskorcsolya edző (Szeged); Varga István, csellótanár (Budapest); Varga István, fizikatanár (Ajak); Zátonyi Szilárd, biológiatanár (Győr).

A 2007-ben alapított MOL Mester-M Díj az elmúlt több mint tíz évben az egyik legrangosabb szakmai elismeréssé nőtte ki magát. Az idei díjazottakkal együtt 115 utánpótlásedző és tehetséggondozó tanár részesült már az elismerésben. A MOL mint Magyarország legnagyobb vállalata évente mintegy 1,3 milliárd forintot adományoz a különböző társadalmi kezdeményezések számára.