Jogerős ítélet egy birtokvédelmi perben

Rendőrség

A Fővárosi Törvényszék jogerős döntést hozott abban a perben, amelyet országgyűlési képviselők indítottak egy óbudai jegyzői határozat miatt. Ezen határozat alapján kellett ugyanis a felpereseknek elhagyniuk 2018. december 17-én a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Kunigunda utcai székházát.

A felperesek polgári keresetben támadták meg az óbudai jegyző birtokvédelmi határozatának jogszerűségét és annak megváltoztatására kérték a bíróságot, mivel a határozat véleményük szerint súlyos tartalmi és alaki hibákat tartalmazott.

A Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság megállapította, hogy a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság helyesen járt el elsőfokon, amikor az óbudai jegyző által kiadott birtokvédelmi határozatot megváltoztatta és az alperes MTVA birtokvédelmi kérelmét elutasította.

A jogerős döntés szerint a felperesek országgyűlési képviselőként jogosultak voltak az alperes területére belépni. Azzal, hogy az alperes területén tartózkodtak, a perben lefolytatott bizonyítás alapján nem okozták az alperes rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.
A másodfokú bíróság annyiban módosította az elsőfokú ítélet indokolását, hogy a II. rendű felperesnek az a magatartása, hogy erőszakos módon az alperes munkatársai által alkotott sorfalon keresztül egy stúdióba kívánt bejutni, alkalmas volt az alperes rendeltetésszerű működésének aránytalan zavarására. A jegyzői határozat hiányosságai miatt azonban ennek ellenére sem volt megállapítható, hogy a jegyző határozata akár csak részben is érdemben helyes lett volna, így e körben sem volt alap az elsőfokú ítélet megváltoztatására.

birosag.hu