Kannabisz ültetvény gondozása a vád

Rendőrség

A Szegedi Ítélőtábla a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyezően helybenhagyta a vádlott letartóztatását fenntartó végzést.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a kábítószerrel visszaélés vétsége miatt korábban próbára bocsátott lakitelki férfit jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja.

A vádirat szerint a vádlott 2016 decemberétől oglalkozott kannabisz termesztésével, 2017. nyár végén legalább 52 tő kannabisz növényt szüretelt le, emellett 2017 júniusától egy 88 tőből álló kannabisz ültetvényt is gondozott. A férfi 2017 nyarán társával megállapodott abban, hogy kábítószer tartalmú növényt ad át részére továbbértékesítés céljából. A megbeszéltek alapján 2017 szeptemberében társának mintegy 300 gramm kábítószer tartalmú növényi ágvégződést adott át, amelyet a rendőrség lefoglalt. Ugyanezen a napon a vádlott tanyájában további, több mint 4,8 kg kábítószer tartalmú növényi anyagot foglalt le a hatóság és lefoglalták a kannabisz ültetvényt is. A jelentős mennyiség alsó határát a lefoglalt kábítószer hatóanyagtartalma többszörösen meghaladja.

Az ügyben első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék a vádlott letartóztatásának időszakos felülvizsgálata során a letartóztatást továbbra is fenntartotta. A vádlott a döntéssel szemben szabadlábra helyezése érdekében fellebbezéssel élt.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú határozat helybenhagyására tett indítványt, mivel a magas büntetési tétellel fenyegetett bűncselekménnyel vádolt, korábban alkalmi munkákból élő férfi esetében a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés valós veszélye olyan fokú, amit csak a legszigorúbb kényszerintézkedés fenntartásával látott kiküszöbölhetőnek.

Az ügyben eljáró Szegedi Ítélőtábla a fellebbviteli főügyészség indítványát osztva a Kecskeméti Törvényszék végzését helybenhagyta.