Elsőbbségadás megadásával elkerülhető lett volna a baleset

Rendőrség

A Debreceni Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a nő ellen, aki autójával megállás nélkül behajtott egy útkereszteződésbe és összeütközött egy tehergépjárművel.

A vád szerint a vádlott 2018. szeptember 23-án, reggel 8:00 óra körül, egyedül közlekedett autóval Hajdúböszörményben, amikor is egy útkereszteződéshez érkezett, ahol számára „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla volt.

A jelzőtábla utasítását figyelmen kívül hagyta és annak ellenére sem állt meg a kereszteződés előtt, hogy egy ingatlan és annak zárt kerítése is korlátozta a beláthatóságot. A vádlott közel 30 km/h sebességgel behajtott az útkereszteződésbe és nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról érkező, szabályosan közlekedő tehergépkocsinak. A tehergépkocsi vezetője vészfékezést alkalmazott, azonban ennek ellenére sem tudta elkerülni az ütközést. A tehergépkocsi a vádlott által vezetett személygépkocsi jobb oldalának ütközött. Ennek következtében a személygépkocsi a kereszteződés túloldalán egy közvilágítási oszlopnak ütközve állt meg.

A baleset következtében a tehergépkocsi jobb oldali első ülésén utasként tartózkodó sértett a bal váll zúzódását és a bal oldali széles hátizom részleges szakadását, valamint a bal oldali deltaizom megnyúlását szenvedte el, mely sérülések nyolc napon túl gyógyulóak, a tényleges gyógytartam négy – öt hét.

A vádlott KRESZ szabályszegő magatartása következtében jött létre a baleset és keletkeztek a sértett sérülései.

A bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen a Debreceni Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben az iratok tartalma alapján, tárgyalás lefolytatása nélkül pénzbüntetést szabjon ki.

 

ugyeszseg.hu