Egy Járáshivatal-vezetőnek minden szabad? Olvasói levél

Helyi hírek

Györgyi Zoltán jelenleg a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Hajdúszoboszlói Járási Hivatal vezetője. Korábban a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat jegyzője volt, öt évvel ezelőtt pedig fideszes színekben megpróbálkozott elhódítani Hajdúszoboszló polgármesteri székét, de pártja országos tarolása ellenére csúfos vereséget szenvedett a független Sóvágó Lászlótól.Mivel azóta kormánytisztviselőként dolgozik, elméletben tartózkodnia kellene a pártpolitikától, hiszen a kampánytevékenységet szigorúan tiltja a 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről törvény 85. §  4. pontjának b) bekezdése.

 “4) A kormánytisztviselő

a) nem folytathat olyan tevékenységet, nem tanúsíthat olyan magatartást, amely hivatalához méltatlan, vagy amely pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné;

b) pártban tisztséget nem viselhet, párt nevében vagy érdekében – az országgyűlési, az európai parlamenti, illetve a helyi önkormányzati választásokon jelöltként való részvételt kivéve – közszereplést nem vállalhat;”

Györgyi ehhez képest lényegében szünet nélkül tolja a Fidesz hajdúszoboszlói kampányát: utóbbi tíz posztja kivétel nélkül az önkormányzati választással foglalkozik, de lényegében hónapok óta csakis Fidesz-propagandát találni az idővonalán. Bejegyzéseiben kíméletlen(nek gondolt) cinizmussal pocskondiázza az ellenzéki jelölt, Holoda Attila programját, és a papíron független, de a Fidesz által támogatott Czeglédi Gyula támogatására buzdít.

Létezhet, hogy egy járási hivatalvezető nem ismeri a rá és a hivatására vonatkozó törvényi szabályozást? Vajon ebben az esetben alkalmas a pozíciójára? Ha pedig ismeri, és ezzel együtt nem hajlandó betartani, sőt, még a látszatra sem ügyel, akkor nem merül-e fel bennünk a kérdés, hogy mindezt utasításra teszi?

Akárhogy is: kevesekben van olyan ügybuzgalom, mint Györgyi Zoltánban.