Elverte a jég Hajdú-Bihart, a vonatközlekedés is akadozik

Helyi hírek

Megérkezett az ígért hidegfront, megyeszerte jégeső és felhőszakadás pusztított.

Ha Ön is fotózott valami érdekeset, várjuk szeretettel az info@debreceninap.hu e-mail címre, vagy Facebookon, üzenetben.

Halápnál ekkora, és még ennél is nagyobb jég esett:

19:30Haláp

Tetőket rongált meg, fákat döntött ki a vihar csütörtök délután Hajdú-Bihar megyében – közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Papp-Kunkli Nóra elmondta: az óránkénti 80-90 kilométeres széllel érkező vihar a legnagyobb károkat – a szabolcsi – Bökönyben, valamint Létavértesen, Hajdúbagoson, Pocsajban és Hajdúnánáson okozta.

Az esetek hetven százalékában fák dőltek ki. A szél tetőszerkezeteket is megrongált, a tűzoltók fóliával védték a házakat.

Hajdúbagoson villám csapott egy családi ház kéményébe, az ott lakó ember rokonokhoz költözött.

A legnagyobb kár Létavértesen keletkezett, ahol egy tizenöt méter magas platánt tépett ki gyökerestül a vihar. A fa maga alá temetett három parkoló autót, és rádőlt a templom melletti vendégház tetejére is. A kár felszámolása tart.

17:01

Ekkora jég hullott Tégláson:

16:42

Így érkezett meg a vihar Debrecenbe:


Fotó: Piricsi Edit

Az észak-keleti országrészbe betörő vihar több helyen okoz fennakadást a vasúti közlekedésben – közölte a Mávinform.

A közlemény szerint Kisvárda és Pátroha között több helyen fák dőltek a felsővezetékre, illetve Ajak megállóhelynél a vihar az egyik vágányra döntötte a kerítést, ezért ott szünetel a forgalom. A záhonyi vonal távolsági vonatainál 60-120, esetenként 120-180 perccel lehet hosszabb a menetidő.

Nyírgelse és Nyírbátor, valamint Fehérgyarmat és Kocsord között szünetel a forgalom, mert fa dőlt a vágányra. A Debrecen-Fehérgyarmat szakaszon 60-90 perccel hosszabb lehet a menetidő.

Abaújszántó és Hidasnémeti között a lezúduló eső elmosta a vágányt, szünetel a forgalom.
A Miskolc-Hidasnémeti vonalon biztosítóberendezési hiba miatt 20-40 perccel hosszabb a menetidő. Novajidrány és Hidasnémeti között dolgoznak a helyreállításon a szakemberek.

Görögszállás és Rakamaz között meghibásodott a biztosítóberendezés, ezért ezen a szakaszon lassabban közlekednek a vonatok. A szakemberek megkezdték a hiba elhárítását. Ez idő alatt a Miskolc-Nyíregyháza vonalon utazóknak 15-25 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk – fejtették ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a nap folyamán az egész országban várhatók zivatarok. Hevesebb kísérőjelenségekre, viharos szélre, nagyobb méretű jégre, felhőszakadásra, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell készülni. Ezekben a megyékben másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

15:00

A radar szerint hamarosan Debrecent is eléri a hatalmas szupercella, csukjuk be az ablakokat, és ne álljunk idős, korhadt fák alá.

Folyamatosan kapják a bejelentéseket a tűzoltók a koradélutáni vihar nyomán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte csütörtök a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője az MTI-vel.

Tóth Gabriella elmondta, Ajaknál kamion borult az árokba, a sok eső miatt Kékcse környékén járhatatlanokká váltak az utak, több útszakaszt pedig fakidőlések miatt kell lezárni.

Útra borult fák akadályozzák a közlekedést Kisvárda körzetében a 4-es úton, Járminál a 49-es, Nyírmadánál a 41-es úton, valamint többek között Baktalórántházánál és Ramocsaházánál is. Gyulaházán tornaterem tetejét bontotta meg a szél – ismertette.

Személyi sérülésről egyelőre nem érkezett bejelentés.