36 migráns fulladozott az iraki embercsempész által vezetett kisbuszban

Rendőrség

Az iraki származású, holland állampolgár vádlott családjával Hollandiában él.
A férfi 2016. december 15-én Hollandiában bérelt egy kistehergépkocsit, amelyet a vádlott egy ismerőse vezetett, míg az iraki férfi a tulajdonát képező személygépkocsival még ugyanaznap Magyarországon át Romániába utazott.

Románia területén a vádlott átvette a tehergépkocsi vezetését és azzal egyedül a déli szerb-román határhoz ment, ahol több afgán és ismeretlen kilétű embercsempész közreműködésével Szerbiából Romániába eljuttatott migránst vett fel. A vádlott a zárt rakterű kisbusszal a magyar-román határ közelében megtett körülbelül 3 órányi utat és
Körösszegapáti térségében, Románia területén a migránsokat kiszállította a járműből.

Ezt követően a sértetteknek ismeretlen embercsempészek segítettek abban, hogy gyalogosan átlépjék a magyar- román határt. Ez idő alatt a vádlott az általa vezetett kisbusszal az Ártándi Határátkelőhelyen lépett be Magyarország területére, majd onnan Körösszegapáti irányába haladt. 2016. december 16-án reggel 7 óra körüli időpontban a holland férfi Körösszegapáti külterületén a szántóföldön át odaérkező 35 migránst beszállította a kisteherautó rakterébe anyagi ellenszolgáltatás fejében azzal, hogy őket Németországba viszi, egy migráns pedig
mellette az utasfülkében utazott.

Ezt követően röviddel a jármű rendőri ellenőrzésére, illetve a sofőr igazoltatására került sor, melynek során a rendőrjárőrök kinyitották a kisbusz oldalajtaját, ahonnan az összezsúfolva egymás mellett álló, rosszullétre, légszomjra panaszkodó sértettek szinte kizuhantak.

A 36 sértett többsége iraki, illetve szír és iráni állampolgárságú volt, akiket az idegenrendészeti eljárás lefolytatását követően visszatoloncoltak Romániába.

A vádlott által vezetett kistehergépjármű rakodóterének levegő utánpótlása nem volt biztosítva, a vezetőfülke és a rakodótér közötti elválasztófalon alul összesen 4 db rácsos szellőzőkopoltyú volt kialakítva. A csökkenő oxigénszint és az emelkedő szén-dioxidszint a sértettek légzésszámának emelkedéséhez vezetett, mely rövid időn belül oxigénhiányos állapotot idézett elő.

Figyelembe véve a szállítóeszköz kialakítását, a szállítás körülményeit, a sértettek számát, a vádlott tudata átfogta a migránsok fulladásos halála bekövetkezésének reális lehetőségét, azonban ez iránt közömbös maradt.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlott ellen az államhatár átlépéséhez vagyoni haszonszerzés végett több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.

A vádiratban fegyházbüntetés és járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a törvényszék a vádlottat utasítsa ki Magyarország területéről.