Fondorlatos módon fosztották ki az idős sértettet

Helyi hírek

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség csoportosan, folytatólagosan elkövetett kifosztás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

Az I., II. és III. vádlottak régebb óta ismerik egymást, az I. r. vádlott Mikepércsen, míg vádlott-társai Nádudvaron élnek. Az I. r. vádlottnak tudomása volt arról, hogy a Mikepércsen kerttel rendelkező, időskori leépülésben szenvedő sértett egyedül él Debrecenben. Az I. r. vádlott 2016. év elején ezt az információt megosztotta vádlott-társaival, majd közösen elhatározták, hogy felkeresik az idős férfit és tőle készpénzt lopnak.

Röviddel ezt követően az I. és a II. r. vádlott megjelent a sértett debreceni lakásán, ahol a II. r. vádlott a sértett ismerősének, Renátának adta ki magát. A beteg sértett ezt elhitte, így a két vádlott bejutott a lakásba, ahol az egyikük lekötötte az idős férfi figyelmét azzal, hogy kihívóan viselkedett vele.

Ez idő alatt társa kutatott a lakásban, majd egy bonbonos dobozból ellopott 106.000,- forint készpénzt. Eltette a sértett nyugdíjszelvényét is, amiből megtudták, hogy havonta milyen időpontban kap ellátást. Az I. és a II. r. vádlott ezután gyorsan
elhagyta a lakást, majd a II. r. vádlott a lopott pénzből 20.000,- forintot adott társának.

A két nő később elmondta a III. r. vádlottnak is azt, hogy a sértett mikor kap nyugdíjat. Rövid idő elteltével az I. és a III. r. vádlott kereste fel lopási szándékkal a sértettet a lakásán, ahol a III. r. vádlott Renátaként mutatkozott be, így az idős férfi újra beengedte őket. Az I. r. vádlott elterelte a sértett figyelmét azzal, hogy szexuálisan közeledett felé, ez alatt a III. r. vádlott a szobában talált táskából ellopott 126.000,- forint készpénzt, majd mindketten sietve eltávoztak. A megszerzett összeget később a három nő egymás közt elosztotta.

Harmadik alkalommal szintén az I. és a III. r. vádlott jelent meg a férfinél lopási szándékkal és a fenti módszerrel tőle 55.000,- forintot vettek el, míg ez alatt a II. r. vádlott a lakóház közelében tartózkodott, figyelt.

A vádlottak a sértettnek összesen 417.000,- forint kárt okoztak, amely nem térült meg.
A férfi a nyomozás során polgári jogi igényét előterjesztette, kérte, hogy a vádlottak fizessék meg az általuk okozott kárt.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség az I., II. és III. r. vádlottak ellen társtettesként, csoportosan, folytatólagosan, elkövetett kifosztás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban mindhárom vádlott vonatkozásában végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett ara, hogy a járásbíróság a sértett által előterjesztett polgári
jogi igényt érdemben bírálja el.