Némileg csökkent a bűntények száma a megyében

Helyi hírek

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség és a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség 2017. március 28-án értékelte a 2016. évi tevékenységet. Az értekezleten részt vett dr. Lajtár István közjogi legfőbb ügyész helyettes Dr. Pocsai Edit főügyész beszámolójában utalt a regisztrált bűncselekmények csökkenésének tendenciájára, majd elmondta, hogy az a megyét érintően az országos mérséklődéshez képest jóval csekélyebb az elmúlt években megtett közbiztonsági intézkedéseknek köszönhetően.

Elemezte az ügyészi intézkedések számának és eredményességének alakulását, melyek közül kiemelést érdemel az a tény, hogy a fokozott ügyészi felügyelettel érintett nyomozások körében a bonyolultabb ténybeli és jogi megítélésű ügyeket érintően jelentős emelkedés volt tapasztalható. Kifejtette, hogy a megye szervezeti egységei továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a bírósági eljárást gyorsító jogintézmények alkalmazására, 2016-ban ezek a vádemelési formák összességükben meghaladták a tárgyalást is magában foglaló, bírósági eljárást kezdeményező vádiratok számát.

Az ügyintézési fegyelem kapcsán elmondta, hogy a megye ügyészei a hozzájuk érkezett közel 5000 befejezett nyomozás iratait 30 napon belül feldolgozták, mindössze 5 ügy ügyészi vizsgálata igényelt ennél hosszabb időtartamot. Ezt követően hangsúlyozta, hogy a megye váderedményessége az elmúlt évben jelentős mértékben, tovább javult, a mutató magasabb az országos átlagnál. A közjogi szakág tevékenységének értékelése során dr. Tóth Éva főügyészhelyettes rámutatott arra, hogy az elmúlt évben e körben a feladatok részben módosultak, részben hangsúlyosabbá váltak egyes ügycsoportok. Megnövekedett a szabálysértési ügyek aránya, ezen belül jelentős emelkedés mutatható ki az elővezetést elrendelő határozatok körében.

A büntetés-végrehajtási törvényességi felügyeleti és jogvédelmi feladatkörben 2016-ban az ügyészek nagyszámú ellenőrzést végeztek a fogvatartó intézetekben, továbbá a törvény előírásainak hatályosulása érdekében. Csökkent a civil szervezetek működését érintő ügyészi vizsgálatok száma, ugyanakkor emelkedett az ilyen szervezetek megszüntetését célzó kérelmek alapján tett intézkedések aránya.

Dr. Simon Ernő fellebbviteli főügyész a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség elmúlt évi tevékenységének értékelése körében utalt arra, hogy csökkent az érdemi ügyészi intézkedést igénylő ügyek száma, majd részletesen elemezte az ügyészi intézkedések és eredményességük alakulását. Kiemelte, hogy jelentős emelkedést értek el a bírósági közbenső intézkedések és az érdemi határozatok ellen bejelentett fellebbezések eredményessége körében. Beszámolt 2 arról, hogy 2016-ban a Kúria iránymutatásának a gyakorlatban történt alkalmazása folytán a Debreceni Ítélőtáblán nagy arányban csökkent azoknak az ügyeknek a száma, melyekben az ítélet hatályon kívül helyezésére került sor.

A beszámolókat követően dr. Lajtár István közjogi legfőbb ügyész helyettes a megye ügyészi szerveinek elmúlt évi tevékenységét kihangsúlyozottan szakszerűnek és időszerűnek értékelte, amelyért köszönetét fejezte ki. Ezt követően felvázolta azokat a területeket és feladatokat, melyekre 2018-ban az ügyészi szervezetnek kiemelt figyelmet kell fordítania.