60 milliót zsarolt ki egy családtól “védelmi pénz” címén

Rendőrség

A vádlott ellen súlyos fenyegetéssel folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette és más bűncselekmény miatt emeltek vádat a Debreceni Járásbíróságon.
A vádlott és a sértett közel 10 éve ismeri egymást, a nyírmihálydi férfit korábban a Debreceni Járásbíróság már jogerősen elítélte a sértett sérelmére elkövetett zsarolás bűntette miatt.

Így fogták el:

2014. év végén a vádlott felhívására ismeretlen bűntársai többször megkeresték a sértettet mobiltelefonon, őt és családját életveszélyesen megfenyegették a vádlott ellen korábban lefolytatott büntetőügy miatt.

Ezen telefonhívásokat követően a vádlott hívta fel a sértettet, akivel közölte, hogy tud az őt ért fenyegetésekről, és felajánlotta, hogy pénzért cserébe megvédi őt ezen személyektől.

A sértettben komoly félelmet váltottak ki az ismeretlen személyek telefonhívásai, ezért elfogadva a vádlott ajánlatát 2014. év végétől a 2016. március 11. napján történt elfogásáig kétheti, illetve havi rendszerességgel több millió forintot, összesen legalább 60.000.000,- forint készpénzt adott át a vádlottnak.

2016. március 11-én a délelőtti órákban az előzetes megbeszélés szerint a vádlott és a sértett Debrecenben egy bevásárlóközpont parkolójában találkozott, ahol a sértett 1.000.000,- forint készpénzt adott át a nyírmihálydi férfinak, akit a helyszínről való távozása előtt a rendőrök elfogtak és lefoglalták a nála lévő védelmi pénzt.
A vádlott által a sértettnek okozott legalább 60.000.000,- forint kárból mindössze 1.000.000,- forint visszaadással megtérült.

Az előzetes letartóztatásba helyezett vádlott 2016. júliusa és augusztusa között még a fogva tartó intézetből is többször felhívta a sértettet és őt, valamint családját megfenyegette azért, amiért börtönbe juttatta.

A vádlott ellen a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség súlyos fenyegetéssel folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette és zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

A vádiratban börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta.