Közel 35 millió forint állami támogatást csalt ki

Rendőrség

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség három vádlott ellen emelt vádat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt a Debreceni Törvényszéken.

A tiszaújvárosi férfi cégvezetőként 2011. évben támogatási szerződést kötött a pályázati pénzek elosztását végző állami szervvel telephelyének korszerűsítésére. A szerződés értelmében a vádlott közel 60 millió forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutott. A férfi a beruházás megvalósítására szerződést kötött a másik két vádlott által vezetett gazdasági társasággal.

A tiszaújvárosi férfi önerőből nem tudta kifizetni a telephelyen dolgozó vállalkozókat, ezért 2011. évben rávette vádlott-társait a teljes munka leszámlázására és valótlan teljesítés igazolások kiállítására. Társai ennek eleget tettek, az el nem végzett munkákat is leszámlázták, továbbá valótlan teljesítés igazolásokat állítottak ki a  megszerzett állami támogatásból való részesedés miatt.

A támogatást nyújtó állami szerv a vádlott által csatolt számlák és dokumentumok alapján közel 35 millió forintot utalt át a tiszaújvárosi férfi cégének bankszámlájára, amely vagyoni hátrány nem térült meg a költségvetés számára.

A járásbíróság a vádlott cégének telephelyét vagyonelkobzás biztosítására zár alá vette.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a vádlottak ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.

A vádiratban egy vádlott vonatkozásában börtönbüntetés kiszabását és közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazását, a további két vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.