4000 forintért vállalta be a hamis tanúskodást

Rendőrség

Hamis tanúzás és más bűncselekmények miatt kell felelnie.

A vádlottak egyike tehergépkocsival 2015. augusztus 29-én a késő esti órákban Debrecen közelében, egy horgásztó melletti földúton haladva nem az útviszonyoknak megfelelő módon közlekedett, ezért a vele szemben haladó személygépkocsi bal hátsó ajtajának és sárvédőjének ütközött.

Személyi sérülés nem történt, azonban a vádlott megállás nélkül, meggyőződési kötelezettségét megszegve elhagyta a helyszínt.

Az ügyben a Debreceni Rendőrkapitányságon nyomozás indult ismeretlen tettes ellen, melynek során 2015. október 6-án a nyomozó hatóság tanúként hallgatta ki jelen ügy másik vádlottját, aki a baleset lényeges körülményeire vonatkozóan valótlan tanúvallomást tett, azt állította, hogy a tehergépkocsit ő vezette.

1 hónap múlva az alapügyben történt folytatólagos gyanúsítotti kihallgatása során a vádlott feltárta vallomásának valótlanságát. Elmondta továbbá, hogy társa bírta rá őt a valótlan tartalmú vallomása megtételére, amelyért 4.000,- forintot kapott.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség az alapügyben a bűncselekmény elkövetését magára vállaló férfival szemben folytatott nyomozást megszüntette, a tehergépkocsit ténylegesen vezető vádlottal szemben a későbbiekben a Debreceni Járásbíróság cserbenhagyás vétsége miatt jogerősen pénzbüntetést szabott ki és 3 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a hamisan tanúskodó vádlott ellen büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette és vesztegetés elfogadásának hatósági eljárásban elkövetett bűntette, míg társa ellen felbujtóként elkövetett hamis tanúzás bűntette és vesztegetés hatósági eljárásban való elkövetésének bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.