A mártírokra emlékeztek

Helyi hírek

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nagy Imre Társaság Hajdú-Bihar Megyei Szervezete a Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 58, újratemetésük 27. évfordulója alkalmából koszorúzásokat és megemlékezéseket szervezett.
A Nagy Imre Társaság és az önkormányzat hosszú évek óta, hagyományos módon nem csak koszorúzással emlékezik meg Nagy Imre és mártírtársai kivégzéséről, hanem konferenciát, szakmai beszélgetést is szervez.

Elsőként a Kossuth utca 12-14. alatt, Nagy Imre emléktáblájánál helyeztek el koszorút az emlékezők, ahol Mervó Zoltán, a Nagy Imre Társaság Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének tiszteletbeli elnöke mondott beszédet, megemlékezve az 1956-os forradalom hőseiről, majd a forradalom hatásáról a rendszerváltásban. Ezt követően a résztvevők meghallgatták Nagy Gáspár Magyar Abszurd című versét Erdélyi Márta, a Nagy Imre Társaság Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke előadásában. Ezt követően a résztvevők koszorút helyeztek el Szilágyi József emléktáblájánál is a Péterfia utcán. A koszorúzásokon az önkormányzatot Fauszt Zoltán aljegyző képviselte.

A nap további részében a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házának Pódiumtermében folytatódott az ünnepség, ahol Erdélyi Márta elnök köszöntötte a meghívottakat, majd Kapusi Sarolta fuvolaművész előadásai mellett Filep Tibor történész, újságíró emlékezését hallgatták végig a megjelentek.

Az emlékülés Papp László polgármester záróbeszédével fejeződött be. A polgármester hangsúlyozta: Debrecen városa kötelességének érzi, hogy az 1956-os eseményekről és hősökről méltó módon emlékezzen meg. Amikor egy történelmi eseményre emlékezünk, mindig feltesszük azt a kérdést, hogy mi az üzenet, a tanulság számunkra. Azt a felelősségérzetet üzeni, amelyet az ismert és ismeretlen hősök, a szabadságharcosok és államférfiak viseltek hazájuk és nemzetük jövője iránt a történelmi napokban. Azt üzeni, hogy kötelességünk és felelősségünk van abban, hogy ezt megismerjék az utódaink – mondta el beszédében Papp László polgármester.