Nem gondoskodott kutyájáról – bíróság elé állítják

Rendőrség
A debreceni rendőrök bíróság elé állítást javasolnak a férfi ellen.

Egy állatvédő egyesület képviselője tett bejelentést a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2015. december 7-én arról, hogy egy Debrecen, Vaskapu utcai ház udvarán, egy közepes termetű kutyát láncon megkötve, rossz körülmények között tartanak. A kutyát az állatvédők elvitték állatorvoshoz, akinek véleménye szerint, ha az ebet továbbra is ilyen körülmények között tartják maradandó egészségkárosodást szenvedhetett vagy akár el is pusztulhatott volna.

A rendőrök a nyomozás során megállapították, hogy a kutya tulajdonosa egy férfi, aki a bejelentést megelőzően hónapokon keresztül elhanyagolta Zsömi nevű keverék kutyáját. A helyi lakos nem gondoskodott az állat megfelelő élelmezéséről és vízzel való ellátásáról. A kutya ennek következtében – az állatorvos véleménye szerint – nagyon lesoványodott és kiszáradt. A nyomozók az állat gazdáját azonosították és gyanúsítottként hallgatták ki. K. Gyula beismerte a bűncselekmény elkövetését, elmondta, hogy tudomása volt róla, hogy a szomszédok etetik a kutyáját, mégsem jutott eszébe, hogy egy állatvédő egyesülettől segítséget kérjen.

A Debreceni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a 60 éves férfival szemben az állatkínzás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a napokban befejezte és a keletkezett iratokat bíróság elé állítási javaslattal megküldte az illetékes járási ügyészségnek.