Teljesen megújult a debreceni Református Kollégium díszterme

Helyi hírek

Eredeti mintázattal és falfestéssel állították helyre a debreceni Református Kollégium dísztermét – közölte a Tiszántúli Református Egyházkerület sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

Buzás Borbála emlékeztetett rá, hogy a kollégiumnak az 1880-as években történt teljes felújításkor a díszterem is megújult, a szépen díszített falakat azonban vélhetőleg az 1938 és 1940 közötti újabb felújítási munkálatokkor lefestették – tette hozzá.

A kollégium vezetése 2008-ban felkérte Pintér Attila falrestaurátort, hogy folytasson kutatásokat a díszterem eredeti állapotáról.

A mostani, a kormány által 10 milliárd forinttal támogatott beruházás során – Pintér Attila tervei alapján és az ő vezetésével – visszaállították az eredeti, az 1880-as években elkészült felújításnak megfelelő állapotába a dísztermet: a falakat, ajtókat, ablakokat valamint a karzatot is az eredeti mintázattal és színekkel festették újra.

A megújult díszterem a debreceni Református Kollégium intézményeit és a Tiszántúli Református Egyházkerület életét érintő főbb eseményeknek újra méltó helyszínéül szolgálhat – mutatott rá Buzás Borbála.

Hozzátette: a dísztermet a kollégium intézményeit érintő 2013-2017 között zajló felújítási munkálatok második ütemében állították helyre.