Becsületsértés miatt kell fizetnie Kósának

Helyi hírek

“Helyi bolond, valójában kezelni kéne. Tizenöt éve járja az elsőt az egyetemen”. Kósa Lajos egy tavaly áprilisi kampányeseményen “mutatta be” ezekkel a szavakkal azt a debreceni férfit, aki az utcán szeretett volna valamit kérdezni Orbán Viktortól. Kísérletét a miniszterelnök testőrei meghiúsították, de az esetről készült videó elég volt ahhoz, hogy Újvárossy Csaba beperelhesse az egykori polgármestert.

A vagy.hu videója az esetről:

A törvényszék döntése szerint Kósa Lajosnak mint alperesnek 15 napon belül 500 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie. A felperesnek viszont Kósa Lajos 200 ezer forintos perköltségét kell állnia, mivel csak részben adott helyt a bíró a keresetnek.  Az ítélet ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni.

A sértett egyébként nem jár 15 éve egyetemre. Tanulmányait 2007-ben kezdte, és 2014-ben sikeres záróvizsgát tett, továbbá semmilyen pszichiátriai vagy egyéb orvosi kezelés alatt sem áll.

Az ügy előzménye, hogy a felperes édesanyjával szemben lakbérhátralék miatt a Cívis Ház Zrt. évekkel ezelőtt pert indított, és felmondta a bérleti szerződést. A perben Újvárossy Csaba az édesanyját képviselte, és számos, szokatlan hangvételű levelet írt a polgármesterhez és a Cívis Ház Zrt. akkori vezérigazgatójához – írja a Vagy.hu.

Kósa védelme a tárgyaláson azzal érvelt, hogy a sértő kifejezések magánbeszélgetés során hangzottak el. A törvényszék ezt elutasította, mert a beszélgetés testőröktől, munkatársaktól, újságíróktól, érdeklődőktől körülvéve, a kampánygyűlés helyszínének közelében zajlott.